Vandaag in het Brabants Dagblad!

Waarom wij ons blijven verzetten tegen bouwen in de Pastorietuin
De plannen om tien luxe appartementen te bouwen in de Pastorietuin houden Berghem al maanden bezig. Meer dan 1200 inwoners ondertekenden onze petitie. We overhandigden die aan de gemeenteraad, stelden vragen aan het kerkbestuur, en boden zelfs serieuze alternatieven. Maar toch lijkt het plan gewoon door te schuiven in de ambtelijke molens. Hoe is dat mogelijk?
De wethouder zegt dat hij nog niks mag of kan vinden, omdat er geen officieel plan is ingediend. Dat klinkt redelijk. Maar het is een halve waarheid. Want dit plan is al positief beoordeeld door het college aan de zogeheten ‘intaketafel’. Daarmee is het niet alleen besproken, maar ook al beleidsmatig gekwalificeerd als ‘passend’. En dat is wrang, want het plan is op meerdere fronten in strijd met beleid, wetgeving én gezond verstand. Dat roept bij ons, als betrokken inwoners, een fundamentele vraag op: hoe kan dit plan überhaupt in behandeling zijn genomen?
Het gaat hier niet om een of ander braakliggend terrein. Dit is de pastorietuin: een historische, groene oase midden in het dorpshart van Berghem. Een plek met cultuurhistorische waarde, omringd door monumenten en erfgoed. Geen strookje snippergroen, maar een integraal onderdeel van het beschermde dorpsgezicht. En hoewel het parochiebestuur eigenaar is, is het college van burgemeester en wethouders medeverantwoordelijk voor de bescherming van dit gebied.
Toch wordt dit plan doorgelaten alsof er niets bijzonders aan de hand is. En dat terwijl het op meerdere punten aantoonbaar in strijd is met gemeentelijk beleid, raadsbesluiten en landelijke wetgeving. Wij zetten ze op een rij:
- De gebiedsvisie Berghem-Centrum benoemt de pastorietuin als belangrijke groenzone en ontmoetingplek die behouden moet blijven.
- In meerdere raadsbesluiten is vastgelegd dat bestaande groene ruimte in de kernen behouden blijft, juist in het kader van leefbaarheid en klimaatadaptatie.
- Volgens het gemeentelijk erfgoedbeleid en de cultuurhistorische waardenkaart is het terrein van grote waarde. Ook de erfgoedcommissie heeft grote vraagtekens bij het plan.
- Onder de nieuwe Omgevingswet en het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) geldt voor beschermde dorpsgezichten extra bescherming en een verzwaarde motiveringsplicht.
- En dan is er nog de emotionele waarde: meer dan 1200 inwoners ondertekenden onze petitie voor behoud. Zij maken duidelijk dat dit geen project is met draagvlak: er is geen enkel maatschappelijk draagvlak voor dit plan.
Ondanks al deze signalen gaat het plan tóch door de molen, terwijl andere, minder gevoelige locaties beschikbaar zijn voor woningbouw. Wat zegt dat over de manier waarop ruimtelijke keuzes in onze gemeente worden gemaakt?
Wat ons betreft gaat dit niet alleen over deze ene tuin. Het gaat over de manier waarop besluiten genomen worden. Over transparantie. Over of beleid en wetgeving nog iets betekenen als er geld op tafel komt. En over of inwoners eigenlijk nog een stem hebben als het erop aankomt.
Toch blijven wij niet steken in tegenstand. We hebben laten zien dat we ook willen meedenken en meedoen. Het kerkbestuur zegt: “Doe dan maar een bod,” dat gaan we dan ook doen. Niet om stoer te zijn, maar omdat we geloven dat het wél anders kan. We zijn bereid de verantwoordelijkheid op ons te nemen — als dat betekent dat de tuin behouden blijft voor Berghem.
We blijven openstaan voor overleg. Maar we blijven óók strijdbaar zolang dit plan in strijd is met alles waar het dorp, de raad en het beleid voor zouden moeten staan.
Red het park van Berghem 🌳💚

